Skip to content


Stiller ikke foreldrene opp, blir det ingen lokal idrett. Så enkelt er det.

Teksten er fra Aftenposten:

Til deg som leser dette: Det er stort behov for at du deltar mye mer i lokalt frivillig arbeid.

I ditt lokale idrettslag finner du personer som alltid har vært der. Årtier med erfaring og frivillig arbeid.
Svært ofte blir de tatt for gitt og må bære idrettslaget på egne skuldre. Idrettslagene er blitt for personavhengige. Hvem tar over stafettpinnen senere?

En stor andel av foreldregruppene er ofte tilskuere til barnas aktivitet. Noen få bidrar alltid. For en del passer det sjelden med dugnadsarbeid. Av og til blir det et såkalt «no show» på oppsatte dugnadsvakter. Kiosken forblir stengt den dagen. Idrettshallen er låst, fordi personen med nøkkelansvar den dagen prioriterte annerledes. Lagene står utenfor i kulden og ser at treningstiden spises opp minutt for minutt.

Den som kommer løpende til slutt, er den lokale superhelten, som man selvfølgelig alltid ringer til, og som legger sine egne ting til side.

Stiller ikke foreldrene opp, blir det ikke noen lokal idrett. Så enkelt er det.

Tro om igjen

Du som tror at du «kjøper idrett» og kan sende ungene dine på trening, i god tro om at klubben du har betalt penger til får levere varene, må tro om igjen.

De som møter barna dine på trening, er andre foreldre fra klassen. De betaler attpåtil den samme summen som deg i treningsavgifter.

Du pålegger disse foreldrene en enorm belastning når du ikke bidrar selv. Føles det ok?

Den siste tiden har idrettslagene rundt om i landet sett at foreldrene ikke orker mer. De har stått i oppgaven med å organisere idrett for barna i nabolaget i årevis. Flere melder om at de får liten respons på deres stadige rop om hjelp.

Foreldre lurer stadig på hvor barna skal møte opp for å få skyss

Mange kjører flere runder frem og tilbake til kamper, slik at alle kan være med. Foreldre lurer stadig på hvor barna skal møte opp for å få skyss.

Faller foreldrenes frivillighet bort, står vi til slutt igjen med ingenting.

Foreldre ber stadig vekk «klubben» ordne opp og skaffe laget en ny trener. Hvem er egentlig klubben? Jo, det er summen av alle foreldrene som bidrar. Skal idrettslagene hente inn eksterne som skal ansettes på lønn? Hvem betaler den regningen?

Du kan bidra med noe

Du trenger ikke kunne så mye om den tekniske delen av idretten barna dine holder på med, så lenge du kan bidra med noe. Det holder ofte bare å være til stede. Skru på lyset og gjøre hverdagen enklere for den andre mammaen eller pappaen som kanskje har idrettsbakgrunn. Kanskje de orker å bidra litt til som trener, nå som du hjelper til?